VANTAA – Uusia kulmia kasvavaan kaupunkiin 50 eur lähtö Tavitieltä 9.15

Aika: 22.11.2019 klo 09:15

uomen neljänneksi suurin kaupunki, Vantaa, kasvaa ja kehittyy huimaa vauhtia. Pienestä maalaiskunnasta on kasvanut yli 220 000 asukkaan kaupunki, jossa sankat metsät ja laajat pellot ovat saaneet väistyä uuden asutuksen tieltä. Tällä kierroksella bongailemme nostokurkia ja tutustumme kehittyvään Vantaaseen, erityisesti sen uusiin ja moderneihin sekä tulevaisuuden asuinalueisiin, jotka nousevat pääasiassa hyvien raideyhteyksiemme varrelle.

  1.  

10:00     tavataan Vantaa-Seuran opas Tikkurilassa, Vantaan Kaupungin museolla.

Päivä alkaa tutustumisella Kaupunginmuseoon. Vierailulla kuullaan itse rakennuksesta ja sen historiasta sekä tutustutaan esillä olevaan näyttelyyn. Syksyn näyttelystä ”Kuolema” ei ole vielä saatavilla tarkempaa tietoa.

Museovierailun jälkeen nähdään Tikkurilan keskustaa, joka on kokenut viime vuosina hurjan muodonmuutoksen. Vetovoima ja uudistusinto on levinnyt myös lähialueille, vanhoja asuinalueita on tiivistetty ja uusia alueita on syntynyt sen ympäristöön. Reittimme kulkee edelleen Tikkurilantietä Viertolan läpi ja Aviapoliksen ohi Kivistön suuralueelle.

Vantaan lippulaivassa Kivistössä nähdään Kehäradan varteen rakennettua modernia arkkitehtuuria sekä muutaman vuoden takaisen asuntomessualueen luksustaloja. Kierros jatkuu Keimolanmäkeen, jossa oli ennen moottorirata, mutta nyt alueelle on kohoamassa vauhdikas asuinalue.

Sen suunnittelun lähtökohtana käytetään vanhaa moottorirataa: kadut tulevat kulkemaan autoradan mukaisesti ja vanha valvontatorni säilytetään taideteoksena.

12:30       aikoihin tullaan Myyrmäkeen, jossa lounas ravintola Wandasissa.

Noutopöytään on katettuna salaatteja, päivän keitto, kaksi lämminruokavaihtoehtoa, itsepaistettua leipää, jälkiruoka ja kahvi/tee.

 

 

Lounaan jälkeen retki jatkuu Kehä III eteläpuolta Martinlaakson, Vantaankosken ja Ylästön kautta Kartanonkoskelle, jonka palkitullekin arkkitehtuurille ominaista ovat kapeat kaarevat kadut, punatiiliset melko jyrkät katot, värikkäät vaihtelevat seinäpinnat ja kapea ikkunajako.

Tammistosta ajellaan edelleen Leinelään, jonne ensimmäiset asukkaat muuttivat 2011 ja nyt alue on jo 1000 ihmisen koti. Leinelä on taidetta, luontoa – ja vain kolmen minuutin junamatkan päässä lentokentältä. Retken viimeiset mutkat kulkevat perinteisen omakotialueen jatkoksi suunnitellun Tarhurinpuiston ja Simonkallion kautta takaisin Tikkurilaan.

16:00      mennessä paluu takaisin Tikkurilan asemalle ja on aika palata kotikulmille.